Turistička zajednica Općine Ližnjan i Arheološki muzej Istre pod pokroviteljstvom Općine Ližnjan, organiziraju cikluse razgledavanja kulturne baštine na području Općine Ližnjan pod nazivom „Ližnjanski vremeplov“ s ciljem upoznavanja lokalnog stanovništva, privatnih iznajmljivača te gostiju, sa iznimno bogatim i zanimljivim lokalitetima.
U subotu 25.ožujka kreće prvi ciklus razgledavanja. Mjesto susreta je arheološki park Nezakcij u Valturi gdje će se obilaziti lokalitet pod stručnim vodstvom Kristine Mihovilić koja će se prisutnima dočarati povijesne činjenice vezane uz grad Histra.
Subota 1.travnja, nastavak je vremeplova te nastavljamo sa razdobljem Antike nakon pada Histra. Prilika je to za saznati kako se odvijao život na ovom području i upoznati blago koje krije Crkva Majke Božje od Kuj koja je izgrađena na temeljima vile rustike. Pod stručnim vodstvom Željka Ujčića saznati će se više o razdoblju koje je ostavilo bogato naslijeđe na ovom području.
Zadnji ovogodišnji ciklus pripao je fortifikaciji Svetica. U subotu 8.travnja Zlatko Devedžić iz NUF-a (Nacionalne udruge za fortifikaciju Pula), poznat kao Bunkerman, upoznati će sve zainteresirane s područjem Svetice, moćnom baterijskom grupom čija je gradnja započela početkom 20.stoljeća. Posjetitelji će imati priliku razgledati veliki drveni hangar koji je sastavljen po uzoru na američke objekte takvog tipa, a posebnost mu je konstrukcija po uzoru na pčelinje saće. Ono što zasigurno plijeni najveći interes je podzemna fortifikacija iz hladnoratovske ere koja će se posjetiti u sklopu ližnjanskog vremeplova.
Nakon razgledavanja, na Svetici, održati će se otvoreni dani Udruga koje djeluju na području Svetice.
Razgledavanja pod stručnim vodstvom započinju okupljanjem u 10.00 sati na lokalitetu.
Organizatori: Arheološki muzej Istre i Turistička zajednica Općine Ližnjan
Pokrovitelj: Općina Ližnjan
Partneri: NUF Pula, DSRIK Šišan, SRK Puls, MK Black Point i MO Šišan

Ispis

Kalendar događaja

kalendar

logo-small

    Turistička zajednica Općine Ližnjan-Lisignano // Ližnjan 147, 52204 Ližnjan // T/F: +385 52 578 426  HTZTZIZ